Facebook Pixel
Как да създадете уютен кът за почивка в градината?
, Как да създадете уютен кът за почивка в градината?
Публикувана в Полезно

Как да създадете уютен кът за почивка в градината?

Сдъдържание:

 1. Как да планирате пространството?
 2. Как да я оформите?
 3. Как да изберете мебели за къта за почивка?
 4. А Вие, търсите ли своето вдъхновение?

Искате да прекарате безкрайните летни дни на открито и да се насладите на свежия въздух и топлите слънчеви лъчи? Вече не е нужно да пътувате до брега на морето, за да релаксирате пълноценно. Вашата градина или тераса може да се превърне в истински оазис на спокойствието.

Добре оформени зелени пространства с храсти, дървета и цветя, удобни градински мебели и декорации. Не се нуждаете от много, за да създадете своя специален кът за почивка – само малко вдъхновение и качествено обзавеждане.

Ако не знаете откъде да започнете, не се притеснявайте! В тази статия ние, от Ник Стил, ще Ви помогнем да превърнете и най-обикновеното място в комфортен кът за отдих.

, Как да създадете уютен кът за почивка в градината?

Как да планирате пространството?

Създаването на уютна градина или тераса започва с внимателното планиране на различните зони. Започнете, като помислите за какво искате да я използвате.

Много градини се използват като социални пространства за отдих или хранене през топлите месеци. Това означава, че освен стандартната растителност са отделени и големи зони за лятна кухня и/или хранене на големи групи от хора. Независимо от големината на двора, има множество решения, които ще паснат на това приложение.

От друга страна, отглеждането на цветя, храсти и дървета, може да е основна цел на Вашата градина или балкон. Като допълнение, при наличието на повече пространство, можете да допълните с плодове и зеленчуци. В тези случаи е важно да се направи правилно разпределение на зоните, за да се обособят добре различните цели.

Затова, при проектирането помислете как ще я използвате и какво е необходимо, за да се случи това. Не забравяйте, че ще нуждаете задължително от кът за сядане с няколко красиви градински стола. За предпочитане това трябва да е близо до къщата и, ако е възможно, с изложение на югозапад.

Може да се нуждаете от място за някои ежедневни практични неща, като съхранение на играчки или кът за игри. За да се насочите в правилната посока отговорете на следните въпроси:

 • С какво пространство разполагате?
 • Какви ще са му основните функции?
 • Ще се храните ли на открито?
 • Какви са Вашите приоритети?
 • Какви зони трябва да има?
 • Имате ли деца?
 • Занимавате ли се с градинарство?
 • Модерен или традиционен стил предпочитате?

, Как да създадете уютен кът за почивка в градината?

Как да я оформите?

Планирането при оформяне на градината или балкона започва с внимателно измерване на наличното място и вземане под внимание на неговите особености. Използвайте рулетка или лазерен метър, за да определите точните размери. Запишете ширината и дължината, както и височината, ако работите с балкон. Това ще Ви даде ясна представа за площта, с която разполагате и ще улесни планирането при разполагане на мебелите и растенията.

Зоната за сядане може да е близо до градински декорации или водни елементи, за да осигури релаксираща атмосфера. Тази за хранене е препоръчително да бъде на удобно разстояние от лятната кухня. Участъкът за игра или тематични декорации може да се разположи в периферията, за да не пречи на основните дейности.

Не забравяйте да вземете предвид особеностите на градината и балкона. Проверете къде се намират водоизточниците и електрическите контакти. Тези елементи са ключови за планиране на напоителни системи и осветление. Разгледайте наклона на терена, наличието на естествена сянка от дървета или сгради и оценете посоката на вятъра, която може да влияе върху избора на растения и тяхното разположение.

Растителността също е много важен елемент. Цветните лехи добавят цвят и аромат, което допринася за уютна атмосфера. Пътеките улесняват достъпа до различните зони и могат да се оформят от различни материали – камък, дърво или чакъл, за да създадат визуален интерес и функционалност. Включването на съществуващи природни елементи не само спестява усилия и ресурси, но и прави кътчето Ви за почивка по-интегрирано и привлекателно.

След като имате представа с какво ще работите, може да преминете към разпределение на зоните. Важно е да обособите отделни кътове за различни цели. Например, създайте зона за хранене с маса и столове, близо до входа на къщата или до кухненския кът, ако разполагате с външна кухня.

За тези, които обичат градинарството, обособете пространство за лехи с цветя, зеленчуци или билки. Изберете места с достатъчно слънчева светлина и лесен достъп за поливане. Добавянето на декоративни елементи като фонтани, каменни пътеки и светлини, ще придадат чар и уют на Вашата градина. Ако става въпрос за балкон, използвайте наличното място, за да съчетаете функционалността с естетиката.

, Как да създадете уютен кът за почивка в градината?

Как да изберете мебели за къта за почивка?

Изборът на обзавеждане е процес, който трябва да съчетава естетика, комфорт и функционалност. Съобразяването с няколко важни фактора ще Ви помогне да създадете уютен и удобен кът за почивка на открито.
Препоръчваме Ви да изберете мебели, които са удобни, издръжливи и устойчиви на атмосферни влияния. Продуктите изработени от алуминий и ратан са чудесен вариант за верандата или двора. Те притежават ненадмината здравина и издръжливост. Наред с това са много леки, което ги прави лесни за пренасяне и почистване.

Ратановите мебели, както естествени, така и от синтетичен ратан, придават стил и елегантност. Отличават се с устойчивост на атмосферни условия, особено са подходящи за външни условия, поради своята издръжливост и устойчивост на UV лъчи.

За сядане изберете меки дивани и кресла с водоустойчиви възглавници. Може да добавите и малки масички за кафе, които ще допринесат за комфорта.

Ако живеете в регион с чести валежи, разгледайте възможността за инсталиране на покривни конструкции или водоустойчиви тенти. Те ще Ви позволят да се насладите на градината си при всякакви метеорологични условия, като същевременно защитават мебелите и декорациите от дъжд и влага.

А Вие, търсите ли своето вдъхновение?

Открийте го в нашия онлайн магазин още днес! Заложете на качеството и стила с нашите градински мебели.

Споделете публикацията

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене

Количка

Нямате артикули в количката.

Call Now Button