Facebook Pixel
Как да изберете мебели за дома в подходящ стил?
, Как да изберете мебели за дома в подходящ стил?
Публикувана в Полезно

Как да изберете мебели за дома в подходящ стил?

Всеки мечтае да открие перфектните мебели за дома. Реновирането или обзавеждането на жилище може да бъде както незабравимо изживяване, така и голямо предизвикателство. Да реализирате идеите си и да откриете избрания стил, може да Ви затрудни при адаптация на мебелите към Вашите нужди и начин на живот. Може да бъде сложно – диванът, който харесвате, да е твърде голям или да не отговаря на Средиземноморските мотиви, на които сте заложили или да надвишава бюджета Ви.

Това са само някои от ситуациите, пред които може да се изправите. В тази статия ние, от Ник Стил, ще Ви запознаем с някои от най-предпочитаните стилове в интериора. А нашите професионалисти ще Ви дадат няколко практични съвета как да откриете правилните мебели.

Кой интериорен стил да изберете?

Ако сте решили сами да проектирате интериора на дома си, може би вече сте проучили откъде да започнете и кои са най-популярните стилове. Със сигурност сте срещали термини като: „съвременен”, „модерен”, „индустриален”, „Средиземноморски” и други.

Вероятно Ви е било трудно да разграничите различните термини и да направите стилова съпоставка между тях. За начало е важно да знаете, че те се отнасят до различни стилове на интериорен дизайн. Всеки от тях има своите уникални характеристики, цветова гама, особености и неща, на които набляга.

Интересен факт е, че професията „интериорен дизайнер” съществува малко повече от 100 години, но от векове хората обзавеждат жилищата. Те са избирали стила и дизайна, основавайки се на своите нужди и материалите, с които разполагат. От значение е било и класовото разделение – по-бедните са живели по-скромно, докато благородниците винаги са се водили по най-новите и актуални тенденции в света на модата.

Модерен

Важно е да уточним, че „модерен“ и „съвременен“ са два различни интериорни стила. Когато става въпрос за модерен стил на обзавеждане, се говори за изчистени и прости цветови схеми и се набляга на създаването на уютна и гостоприемна обстановка. Тук ненужните декорации и наблягане на определени елементи са изчистени.

В цветовата схема доминират класическите черно и бяло, които се допълват с бледи нюанси на синьо, червено, зелено и други по-меки и топли тонове.

Модерният дизайн произлиза от зората на 20 век. Негов първоизточник са немските и скандинавските стилове на дизайн и архитектура. При него всичко опира до логика и практичност. Фокусът на дизайнера е върху функционалността, а НЕ върху формата.

Жилищните пространства са проектирани по минималистичен начин с отворени етажни планове. Използваните мебели са функционални и семпли, с изчистени линии. Естествената светлина играе съществена роля в модерния дом. Изкуственото осветление се използва за подчертаване на специфични елементи от архитектурата или декорации – например скулптури.

, Как да изберете мебели за дома в подходящ стил?

Съвременен

Това е стилът, който се отнася до тенденциите, които властват сега – точно в този момент. Например това, което се е считало за актуално и съвременно през 2010 година, не е непременно съвременно и сега.

Това е и съществената разлика между съвременния и модерния стил. Това, което е било модерно тогава, все още е и винаги може да бъде! Модерният дизайн се променя по-малко с времето, докато съвременният е динамичен и може да се промени за месеци, дори за дни.

Съвременният интериорен стил е нещо, което може да се адаптира към всяка стая в дома. Независимо дали става въпрос за спалня, хол или дори кухня. Съвременната кухня е комбинация от ново и старо, което я прави идеална за всички членове на семейството.

Съвременните домове обикновено имат отворени планове като обща кухня и всекидневна. Те използват много естествена светлина, която допълнително засилва чувството за домашен уют.

Използваните материали са екологични с фокус върху пестенето на енергия. Цветовете обикновено са неутрални с нотка жизненост като често се прави контраст между бледите стени и ярките мотиви на мебелите.

Ние, от Ник Стил, ще Ви помогнем да бъдете в крак със съвременните тенденции. В нашия онлайн магазин ще откриете налични продукти за всяка стая на Вашия дом.

Минимализъм

Минимализмът произхожда от Австралия и все още е много популярен, дори и в България. Стилът подчертава минимализма във всички аспекти на интериорния дизайн. Започва от неутрални цветови палитри и семпло обзавеждане до функционални, но не пищни декорации.

Всичко е опростено, просто и необходимо. Никакво претрупване от вещи и всичко е сведено до избор на най-необходимото в пространството.

Скандинавски

Скандинавският стил е комбинация от различни дизайнерски стилове, популярни през 20 век в скандинавските страни – Норвегия, Швеция, Дания, Финландия и Исландия. Той е свързан с минималистичен интериор, полезност и простота.

Пространствата са изпълнени с топлина, но максимално опростени и функционални Това, което го прави различен от минималистичния дизайн е, че подчертава достъпността, а не просто необходимостта.

Заоблени линии, стилни детайли, удобни и практични мебели. Декорациите са не само елегантни, но и лишени от пищност. Доминиращи са черни и бели цветови палитри. Бихме могли да го определим като смесица от минимализъм и с елементи от стиловете, които са били популярни през 20 век.

, Как да изберете мебели за дома в подходящ стил?

Какво Ви съветваме?

Да се спрете на конкретен стил за Вашия интериор може да се окаже трудна задача. Тук е моментът не просто да изберете между няколко възможности, а да пренесете своята лична естетика в своя дом. Това може да се окаже и чудесна възможност да научите повече за себе си и това, което обичате.

Затова първо Ви препоръчваме да отделите малко време, за да помислите за Вашия начин на живот и предпочитания. Важно е да знаете как искате да използвате всяко едно пространство и кои дейности са най-важни за Вас. Обърнете внимание на ежедневието, хобитата и интересите си.

За да се насочите в правилната посока, отговорете си на следните въпроси:

  • Обичате ли да каните гости и колко често го правите?
  • Искате удобно или модерно пространство?
  • Имате ли много вещи, които искате да покажете или клоните към минимализма?
  • Притежавате ли много дрехи и аксесоари?

Обмислянето на начина, по който искате да живеете и как се чувствате у дома си, ще Ви помогне да определите какво е важно за Вас. Също така, ще Ви насочи към кои функционални елементи и характеристики на дизайна е необходимо да наблегнете.

Например, ако имате много вещи, които държите да заемат почетно място в интериора, няма как да се насочите към минималистичния стил.

Не забравяйте да вземете предвид архитектурата и местоположението на Вашия дом. Често стилът на интериорния дизайн трябва да се адаптира към уникални архитектурни характеристики като множество колони, скосове и други.

Ако живеете в къща с историческа стойност, не можете да изберете съвременен стил. Трябва да реновирате и обзаведете дома си в същия дух.

Нуждаете се от професионална помощ?

Разгледайте предложенията в нашия онлайн магазин или се свържете с нашите консултанти на телефон: +359 897 880 180.

Споделете публикацията

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене

Количка

Нямате артикули в количката.

Call Now Button